Сторінки

четвер, 30 листопада 2023 р.

Захисти свою Землю і відправ цей запит до ВР України!

 

Верховна Рада України

електронна адреса запитів на інформацію infzapyt@rada.gov.ua

від _____________________________

що проживає за адресою: _________________________________________________

е-mail: ………@gmail.com

 

Щодо надання публічної інформації

 

Частиною 1-ч.3, ч.8 ст.90 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» Редакція від 25.09.2019 дійсна на момент подання Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення №2178-10 від 10.10.2019 встановлено: «Оформлення законопроектів, проектів інших актів

1. Законопроект, проект іншого акта має бути оформлений відповідно до вимог закону, цього Регламенту та інших прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів.

2. Законопроект, проект іншого акта подається до Верховної Ради за підписом особи, яка має право законодавчої ініціативи або представляє орган, наділений таким правом.

3. Якщо законопроект, проект іншого акта ініційовано кількома народними депутатами, ініціатором його внесення вважається народний депутат, прізвище (підпис) якого на ньому зазначено першим. У разі якщо зазначений народний депутат відкликає свій підпис, ініціатором вважається той, чиє прізвище є наступним…

8. ……………………….. До законопроекту додається перелік законів та інших нормативних актів, прийняття або перегляд яких необхідно здійснити для реалізації положень законопроекту в разі його прийняття».

Згідно ч.1 ст.91 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України»: «Супровідні документи до законопроекту, проекту іншого акта

1.          Законопроект, проект іншого акта вноситься на реєстрацію разом з проектом постанови, яку пропонується Верховній Раді прийняти за результатами його розгляду, списком авторів законопроекту».

Частиною 3 ст.91 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» встановлено: «3. У разі внесення законопроекту, проекту іншого акта, прийняття якого призведе до зміни показників бюджету (надходжень бюджету та/або витрат бюджету), суб'єкт права законодавчої ініціативи зобов'язаний додати фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки)».

У відповідності до ч.1 ст.93 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» Комітет ВР з питань регламенту був зобов’язаний надати експертний висновок на відповідність оформлення та реєстрації законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» вимогам Регламенту;

Згідно ч.1 ст.93 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» Комітету ВР до предмета відання якого належать питання боротьби з корупцією був зобов’язаний надати експертний висновок на відповідність вимогам антикорупційного законодавства законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення»;

У відповідності до вимог ст.94 (попередній розгляд) та частини четвертої статті 118 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» (друге читання), Комітет Верховної Ради України з питань правової політики був зобов’язаний надати експертний висновок відповідності законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 положенням Конституції України;

 

На офіційному веб-сайті Верховної Ради України «Законодавство України» в розділі «Законопроекти» на сторінці «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» Номер, дата реєстрації: 2178-10 від 10.10.2019 режим доступу: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/CardByRn?regNum=2178-10&conv=9  розміщена наступна інформація:



На жаль файл «Подання (11.10.2019)» виявився пустим бланком Народного депутата України який не є документом (завантажена із веб-сайту копія в додатку №1):

1)      без зазначення прізвища (особи) Народного депутата України який має право законодавчої ініціативи для подання «Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення»;

2)      без зазначення дати подання «Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення»;

3)      без зазначення прізвищ всіх ініціаторів законопроекту;

4)      без підпису всіх ініціаторів законопроекту, які мали право на відкликання свого підпису;

5)      без зазначення прізвища доповідача законопроекту який має доповідати під час його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України;

6)      без зазначення кількості поданих сторінок кожного документу, який подається ініціатором законопроекту.

Звертаємо вашу увагу, що 11.10.2019 року Розпорядження Голови Верховної Ради України № 19 від 08 лютого 2021 р. «Про деякі питання забезпечення документообігу у Верховній Раді України в електронній та паперовій формах» ще прийнято не було.

В іншому файлі «ПРОЕКТ ЗАКОНУ 2178-10 від 10_10_2019» на першій сторінці присутній перелік народних депутатів України які вносять «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення №2178-10 від 10.10.2019» але відсутні підписи цих депутатів, а також відсутня помітка їх електронних підписів.

 

На офіційному веб-сайті Верховної Ради України «Законодавство України» в розділі «Законопроекти» на сторінці «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» Номер, дата реєстрації: 2178-10 від 10.10.2019 режим доступу: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/CardByRn?regNum=2178-10&conv=9 в супровідних документах відсутній список авторів цього проекту закону №2178-10 від 10.10.2019, який подається у відповідності до ч.1 ст.91 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України», та згідно ч.2 ст.99 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» подається народним депутатам у супровідних документах разом з проектом закону та висновками експертиз щодо законопроекту; відсутні фінансово-економічне обґрунтування та відповідні розрахунки; відсутні експертні висновки юридичної експертизи для першого і другого читання встановлені ст.103 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України».

Частина перша статті 130 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» встановила:

«1. ………… Текст прийнятого Верховною Радою закону в електронній формі опрацьовується в юридичному підрозділі, висновок остаточної юридичної експертизи якого вноситься в єдину автоматизовану систему». Текст остаточної юридичної експертизи ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» на офіційному веб-сайті Верховної Ради України «Законодавство України» також відсутній.

«Щодо кожного законопроекту, включеного до порядку денного сесії Верховної Ради, Апарат Верховної Ради та головний комітет ведуть справу законопроекту. Справа законопроекту містить документи, внесені в порядку законодавчої ініціативи, документи, підготовлені в процесі розробки, розгляду, доопрацювання, прийняття відповідного законопроекту Верховною Радою, а також документи, які підготовлені органами Верховної Ради, державними органами, установами і організаціями за зверненням Верховної Ради» встановлено ч.1 ст.97 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України».

Відповідно до підпунктів 2, 3 пункту 5 Розпорядження Голови Верховної Ради України №393 11 травня 2011 року «Про забезпечення виконання Закону України "Про доступ до публічної інформації" в Апараті Верховної Ради України», якщо запитувана особою інформація розміщена на офіційному веб-сайті чи інших веб-ресурсах Верховної Ради України, у тому числі в базі даних нормативно-правової інформації "Законодавство України", що містить еталонні електронні тексти оригіналів прийнятих Верховною Радою України актів, відповідна інформація надається виключно з цих веб-ресурсів (шляхом паперового чи електронного копіювання), а не з паперових чи архівних документів, копії документів, що надаються особам за запитами на інформацію, відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації" не підлягають засвідченню чи завірянню.

Звертаємо вашу увагу, що зазначені цим запитом документи які були отримані або створені в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків передбачених чинним законодавством відсутні на офіційному веб-сайті чи інших веб-ресурсах Верховної Ради України, у тому числі в базі даних нормативно-правової інформації «Законодавство України», а тому Розпорядження Голови Верховної Ради України №393 11 травня 2011 року до цього запиту не може бути застосовано.

Враховуючи все вищезазначене просимо надати належним чином завірені копії документів створення яких вимагає закон, але яких НЕМАЄ на офіційному веб-сайті Верховної Ради України «Законодавство України» в розділі «Законопроекти» на сторінці «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» Номер, дата реєстрації: 2178-10 від 10.10.2019 режим доступу: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/CardByRn?regNum=2178-10&conv=9, зокрема:

1)      Належним чином завірену копію документу під назвою «Подання (11.10.2019)» в якому відсутнє прізвище (особи) Народного депутата України який подає «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення»; в якому відсутня дата подання «Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення»; в якому відсутні прізвища всіх ініціаторів законопроекту; в якому відсутні підписи всіх ініціаторів законопроекту, що мають право на відкликання свого підпису; в якому відсутнє зазначення прізвища доповідача законопроекту, що має доповідати під час його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України; в якому відсутнє зазначення кількості поданих сторінок кожного документу, який подається ініціатором законопроекту (копія файлу «Подання (11.10.2019)» в додатку №1).

2)      Належним чином завірену копію документу з переліком законів та інших нормативних актів, прийняття або перегляд яких необхідно здійснити для реалізації положень законопроекту №2178-10 в разі його прийняття, що подається ініціаторами законопроекту згідно ч.8 ст.90 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» (якщо такого окремого документу немає просимо надати однозначно зрозумілу відповідь, що у Справі законопроекту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» документу з переліком законів та інших нормативних актів, прийняття або перегляд яких необхідно здійснити для реалізації положень законопроекту №2178-10 в разі його прийняття немає);

3)      Належним чином завірену копію Списку авторів законопроекту який подавався у Супровідних документах до законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» згідно ч.1 ст.91 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» (якщо такого документу немає просимо надати однозначно зрозумілу відповідь, що у Справі законопроекту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» такого документу немає);

4)      Належним чином завірену копію фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) що надавалися ініціаторами у супровідних документах разом із законопроектом №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» у відповідності до ч.3 ст.91 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» (якщо такого документу немає просимо надати однозначно зрозумілу відповідь, що у Справі законопроекту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» фінансово-економічного обґрунтування включаючи відповідні розрахунки немає);

5)      Належним чином завірену копію експертного висновку Комітету ВР з питань регламенту на відповідність оформлення та реєстрації законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» вимогам Регламенту, що створений у відповідності до ч.1 ст.93 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» (якщо такого документу немає просимо надати однозначно зрозумілу відповідь, що у Справі законопроекту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» такого документу немає);

6)      Належним чином завірену копію експертного висновку Комітету ВР до предмета відання якого належать питання боротьби з корупцією, щодо відповідності законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» вимогам антикорупційного законодавства у відповідності до ч.1 ст.93 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» (якщо такого документу немає просимо надати однозначно зрозумілу відповідь, що у Справі законопроекту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» такого документу немає);

7)      Належним чином завірену копію висновку комітету, до предмета відання якого належать питання конституційного права, про те, що норми законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» не суперечать положенням Конституції України (якщо такого документу немає просимо надати однозначно зрозумілу відповідь, що у Справі законопроекту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» такого документу немає);

8)      Належним чином завірену копію юридичної експертизи Головного юридичного управління ВР України до законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (до першого читання) (якщо такого документу немає просимо надати однозначно зрозумілу відповідь, що у Справі законопроекту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» такого документу немає);

9)      Належним чином завірену копію зауважень Головного юридичного управління ВР України до законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (до другого читання) (якщо такого документу немає просимо надати однозначно зрозумілу відповідь, що у Справі законопроекту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» такого документу немає);

10)  Належним чином завірену окрему копію (витяг) переліку додатків до законопроекту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» із зазначенням кількості аркушів кожного додатку, що надавався народним депутатам на титульному та наступних аркушах законопроекту у відповідності до підпункту 4) ч.1 ст.99 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» (якщо переліку додатків до законопроекту №2178-10 немає просимо надати однозначно зрозумілу відповідь, що у Справі законопроекту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» такого переліку додатків немає);

11)  Належним чином завірену копію списку авторів, які розробляли законопроект №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (для законопроектів, які вносяться на перше читання); копію експертного висновку Комітету ВР з питань регламенту на відповідність оформлення та реєстрації законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» вимогам Регламенту; копію експертного висновку Комітету ВР до предмета відання якого належать питання боротьби з корупцією, щодо відповідності законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» вимогам антикорупційного законодавства; копію висновку комітету, до предмета відання якого належать питання конституційного права, про те, що законопроект №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» не суперечить положенням Конституції України; копію юридичної експертизи Головного юридичного управління ВР України до законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» — які надавалися у супровідних документах народним депутатам для ознайомлення і голосування згідно ч.2 ст.99 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» (якщо такого документу немає просимо надати однозначно зрозумілу відповідь, що у Справі законопроекту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» такого документу немає);

12)  Належним чином завірену копію Остаточної юридичної експертизи яка здійснювалась після прийняття закону №552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» Головним юридичним управлінням ВР України згідно ч.2 ст.103 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» (якщо такого документу немає просимо надати однозначно зрозумілу відповідь, що у Справі законопроекту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» такого документу немає);

13)  Список (опис) всіх документів, що знаходяться в Справі законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», що внесені в порядку законодавчої ініціативи, зокрема список документів, підготовлених в процесі розробки, розгляду, доопрацювання, прийняття законопроекту №2178-10 Верховною Радою, а також документи, які підготовлені органами Верховної Ради, державними органами, установами і організаціями за зверненням Верховної Ради щодо законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Стаття 40 Конституції України встановила: «Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк».

Згідно ч.1 ст.13 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», Ви є розпорядником цієї публічної інформації, яка знаходиться у Вашому розпорядженні. Всі закони України є результатами діяльності ВР України. Виключно законами України визначаються всі питання державної мови в офіційних документах встановлено ст.10, ст.92 Конституції України.

Згідно ст.2 ЗУ «Про джерела фінансування органів державної влади»: «Органи державної влади здійснюють свою діяльність виключно за рахунок бюджетного фінансування (крім випадків, визначених цим Законом) в межах, передбачених Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік».

Згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації»:

• ч.4 ст.21: «При наданні особі інформації про себе та інформації, що становить суспільний інтерес, плата за копіювання та друк не стягується»

• ч.2. ст.22 «Відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації».

Згідно п.3), п.4) ч.4 ст.21 ЗУ «Про інформацію»: «4. До інформації з обмеженим доступом не можуть бути віднесені такі відомості: …

4) про факти порушення прав і свобод людини…». «Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, є нечинними» встановлено ст.57 Конституції України.

Згідно ст.19 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» Запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.

Надання відповіді на таке звернення встановлено у строк не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту згідно ст.20 цього закону.

Звертаємо Вашу увагу, що згідно ст.5 Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів: Якщо державний орган не має у розпорядженні запитуваного офіційного документу або якщо він не уповноважений опрацьовувати цей запит, він повинен, спрямувати запит до компетентного державного органу. Згідно ст.9 Конституції України: «Чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України».

Просимо відповідь надати на електронну адресу: ………@gmail.com

Додатки:

Додаток №1 - завантажена із веб-сайту копія файлу «Подання (11.10.2019)»  яка виявилася пустим бланком Народного депутата України;

 

 

Підпис _______________ ПІБ   ДАТА 00.00.2023 року


Немає коментарів:

Дописати коментар