- Український народ як носій суверенітету і єдине джерело влади може реалізувати своє право визначати конституційний лад в Україні шляхом прийняття Конституції України на всеукраїнському референдумі - з Рішення КСУ № 6-рп/2005 від 05.10.2005. Умисне невиконання службовою особою рішення ЄСПЛ, рішення КСУ та умисне недодержання нею висновку КСУ - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років – ч. 4 ст. 382 КК України -

пʼятницю, 19 жовтня 2018 р.

В Дніпрі чергова скарга на дії слідчого СБУ в справі «Дніпрогаз»

   Сьогодні, 19 жовтня 2018 року в канцелярії Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська зареєстровано чергову скаргу на дії/бездіяльність слідчого СВ УСБУ в Дніпропетровській області, що полягає у невиконанні процесуальних норм, встановлених Кримінальним процесуальним кодексом України, у відкритому кримінальному провадженні щодо злочинної діяльності представників ПАТ «Дніпрогаз» в інтересах іноземної юридичної особи кіпрського походження ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут».

   Публікуємо зміст даної скарги.

Громадська  організація

«Волонтерський центр допомоги військовим і цивільним «Вільна Доля»
    
ЄДРПОУ 39470004, в ПАТ ''КРЕДОБАНК'' р/р 26007011050290, код банка 325365
Адреса для листування: 49000 м. Дніпро, пр.-т Дмитра Яворницького, 62, а/с 842
+38(099)1760103; +38(097)0427500; e-mail: svf2011@ukr.net
 
                                                                Слідчому судді Бабушкінського
                                                               районного суду м. Дніпропетровська
                                                               -------------------------------------------------------------
                                                               49000, м. Дніпро, пр.-т Д. Яворницького, 57,
                                                               тел.(056)744-00-77,e-mail: inbox@bs.dp.court.gov.ua

                         Суб’єкт оскарження: слідчий УСБУ в Дніпропетровській області
                                                                                                      Шубіна В. О.
                                                                       вул. Святослава Хороброго, 23, м. Дніпро,         
                                                                                     Дніпропетровська область, 49000

Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи
бездіяльності органів державної влади та їх посадових і
службових осіб. (стаття 55 Конституції України).

С К А Р Г А
«на бездіяльність слідчого в порядку ст. 303 КПК України»

   02 жовтня 2018 року нами (членами ГО «Вільна Доля») була складена заява про вчинення кримінального правопорушення за частиною першою статті 111 КК України (Державна зрада), скоєного посадовими особами ПАТ «Дніпрогаз» в інтересах іноземної юридичної особи, компанії кіпрського походження ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут». Зазначену вище заяву з додатком зареєстровано в УСБУ в Дніпропетровській області у Журналі єдиного обліку заяв і звернень громадян за № Ф-93 від 2 жовтня 2018 року з відміткою слідчого про отримання заяви про злочин об 14:55.
   03 жовтня 2018 року представники Громадської організації «Волонтерський центр допомоги військовим і цивільним «Вільна Доля» звернулись до Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська зі скаргою на бездіяльність уповноваженої особи СВ УСБУ в Дніпропетровській області, яка не виконала вимоги частини першої статті 214 КПК України та не внесла відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР).
   05 жовтня слідчий суддя Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Руснак А. І. своєю ухвалою зобов’язав уповноважену особу СВ УСБУ в Дніпропетровській області, виконати пряму норму частини першої статті 214 КПК України та впродовж 24-х годин, з моменту отримання ухвали, - внести до ЄРДР відповідні відомості і розпочати слідство.
   09 жовтня, нами, представниками ГО «Вільна Доля», нарочно, на ім’я голови правозахисного відділу Олександра Зеркаля і віце-президента організації Любові Ферліковської, одержано копії повідомлення і витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження (№ 22018040000000079), в якому заявником/потерпілою зазначено лише Ферліковську Любов Іллівну. Іншим заявникам, якими підписано заяву про злочин від 02.10.2018 року, витягу з ЄРДР і пам’ятки про права і обов’язки потерпілого, не надавалось.
   Відповідно до статті 19. Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.
   Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
   Кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності (ст. 68. КУ).
   Згідно положень статті 2 Кримінального процесуального кодексу України (КПК України) завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.
   Відповідно до норм частини другої статті 55 КПК України права і обов’язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого.
   Потерпілому вручається пам’ятка про процесуальні права та обов’язки особою, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення.
   Саме тому, 12 жовтня 2018 року, ми (заявники), звернулись до слідчої Шубіної В. О. (слідчий, відповідно до відомостей з ЄРДР), з відповідним клопотанням (№ 02 від 12.10.2018 року - додається), з вимогою відповідно до положень частини першої статті 214 КПК України, надати всім заявникам, які підписали заяву про злочин (від 02.10.2018 року), копію витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також згідно норм частини другої статті 55 Кримінального процесуального кодексу України, вручити кожному заявнику (підписанту), по вищезазначеній заяві про злочин, пам’ятку про процесуальні права та обов’язки потерпілого. Але на момент подання даної скарги до суду, зазначені процесуальні дії, визначені вищезазначеними нормами КПК України, слідчим Шубіною В. О., не виконано.
   Керуючись статтею 24 КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.
   Відповідно до вимог статті 303 КПК України на досудовому провадженні заявником (заявниками) може бути оскаржено бездіяльність слідчого, яка полягає у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк.
   Відповідно до ст. 306 КПК України скарги на бездіяльність слідчого розглядаються слідчим суддею місцевого суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченими ст. ст. 318-380 цього Кодексу, з урахуванням положень цієї глави (ч. 1 ст. 306). Скарги на бездіяльність під час досудового розслідування розглядаються не пізніше сімдесяти двох годин з моменту надходження відповідної скарги (ч. 2 ст. 306). Розгляд скарг на бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов’язкової участі особи, яка подала скаргу, та слідчого, бездіяльність якого оскаржується. Відсутність слідчого не є перешкодою для розгляду скарги (ч. 3 ст. 306).
   Відповідно до ч. 1, п. 3 ч. 2 ст. 307 КПК України слідчим суддею за результатами розгляду скарги на бездіяльність слідчого постановляється ухвала про зобов’язання вчинити певну дію.
   Якщо на ухвалу суду слідчий не вчинить певної дії - не вручить витяги з ЄРДР і пам’ятки про права і обов’язки потерпілого всім заявникам, які підписали заяву про злочин від 02 жовтня 2018 року, це можна буде розцінювати умисним невиконанням судового рішення, яке винесено у формі ухвали слідчого судді, як акту судової влади.
   Саме тому ми вважаємо, що потрібно в мотивувальній частині судового рішення попередити слідчого СВ УСБУ в Дніпропетровській області Шубіну В. О., що за невиконання судового рішення можуть бути наслідки, такі, як вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 382 КК України (невиконання судового рішення службовою особою, яка займає відповідальне становище).
   З урахуванням вище викладеного, та керуючись п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами 1, 4, 7, 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, статтями 3, 8, 19, 21, 22, 24, 36, 55, 64, 68, 129 Конституції України, та статтями 2, 9, 24, 55, 56, 214, 303-307 КПК України,

П Р О С И М О    С У Д:

1.     Визнати протиправною бездіяльність слідчого УСБУ в Дніпропетровській області Шубіної В. О., яка полягає у нездійсненні (невиконанні) інших процесуальних дій в кримінальному провадженні № 22018040000000079, які слідчий зобов’язаний вчинити у визначений КПК України строк;
2.     Постановити ухвалу, якою зобов’язати слідчого УСБУ в Дніпропетровській області Шубіну В. О., вчинити певні дії, а саме: - відповідно до положень частини першої статті 214 КПК України, надати всім заявникам, які підписали заяву про злочин (від 02.10.2018 року), копію витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також згідно норм частини другої статті 55 Кримінального процесуального кодексу України, вручити кожному заявнику, як потерпілому від кримінального правопорушення передбаченого частиною першою статті 111 КК України (Державна зрада), скоєного посадовими особами ПАТ «Дніпрогаз» в інтересах іноземної юридичної особи, компанії кіпрського походження ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут», в кримінальному провадженні № 22018040000000079, пам’ятку про процесуальні права та обов’язки потерпілого;
3.     При розгляді даної скарги дотримуватися визначених законодавством процесуальних строків.

Додаток:

1.           Копія заяви (від 02.10.2018) про вчинення кримінального правопорушення за частиною першою статті 111 КК України (Державна зрада), скоєного посадовими особами ПАТ «Дніпрогаз» в інтересах іноземної юридичної особи, компанії кіпрського походження ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут», з додатком – на 13 (тринадцятьох) арк., стр 1-13;
2.           Копія скарги (від 03.10.2018) на бездіяльність уповноваженої особи СВ УСБУ в Дніпропетровській області, яка не виконала вимоги частини першої статті 214 КПК України та не внесла відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) – на 5 (п’ятьох) арк., стр 14-18;
3.           Копія ухвали (від 05.10.2018) слідчого судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Руснака А. І. щодо зобов’язання уповноважену особу СВ УСБУ в Дніпропетровській області, виконати пряму норму частини першої статті 214 КПК України та впродовж 24-х годин, з моменту отримання ухвали, - внести до ЄРДР відповідні відомості і розпочати слідство – на 1 (одному) арк., стр 19;
4.           Копія клопотання № 01 до СВ УСБУ в Дніпропетровській області від 08.10.2018 року – на 3 (трьох) арк., стр 20-22;
5.           Копія повідомлення і витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження (№ 22018040000000079), в якому заявником/потерпілою зазначено лише Ферліковську Любов Іллівну – на 4 (чотирьох) арк., стр 23-26;
6.           Копія клопотання № 02 (від 12.10.2018), з вимогою відповідно до положень частини першої статті 214 КПК України, надати всім заявникам, які підписали заяву про злочин (від 02.10.2018 року), копію витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також згідно норм частини другої статті 55 Кримінального процесуального кодексу України, вручити кожному заявнику (підписанту), по вищезазначеній заяві про злочин, пам’ятку про процесуальні права та обов’язки потерпілого – на 3 (трьох) арк., стр 27-29.

      19 жовтня 2018 року

З повагою, скаржники - Громадяни України,

Віце-президент
ГО «Вільна Доля»:                                            Ферліковська Любов Іллівна

 
Члени ГО «Вільна Доля»:

                                                                     Філіпенко Сергій Веніамінович

                                                               Акулов Владислав Віталійович



1 коментар:

  1. Последний офіціальний документ в этом деле от 19.10.2018?
    Я так понял никто ничего не расследует в СБУ..
    Если "днепрогаз" под следствием, можно ли по этой причине отказаться
    от оплаты "их услуг" (но прийдеться без газа сидеть)?

    ВідповістиВидалити

Правові гіпотези БАР-гільдії

- Юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування. Стаття 81. Цивільного кодексу України -