- Український народ як носій суверенітету і єдине джерело влади може реалізувати своє право визначати конституційний лад в Україні шляхом прийняття Конституції України на всеукраїнському референдумі - з Рішення КСУ № 6-рп/2005 від 05.10.2005. Умисне невиконання службовою особою рішення ЄСПЛ, рішення КСУ та умисне недодержання нею висновку КСУ - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років – ч. 4 ст. 382 КК України -

неділю, 5 травня 2019 р.

Любов Карпова: встановлюємо правосуб’єктність управителя

   Добрий день, кам'янчани! Наш судовий спір з управителем підняв на поверхню декілька життєвих тем, які мовби напряму і не стосуються послуг жкп з приводу яких і виник цей спір, але стосуються нас як сторін спору. Хочу викласти вам суть цих тем. Можливо буде цікаво, а можливо і корисно для вас.



   Перша тема правосуб'єктність позивача по первинному позову. У своєму зустрічному позові ми вимагаємо визнати порушенням норм діючого законодавства про правосуб’єктність юридичної особи Комунальним підприємством Кам’янської міської ради «Управляюча компанія по обслуговуванню житлового фонду» відносно підтвердженого фактичного перебування КП КМР УК ОЖФ за місцезнаходженням: 51911, Дніпропетровська область, м.Кам’янське, вул. Республіканська, 37 та відносно непідтвердженого місцезнаходження: 51925, Дніпропетровська область, м.Кам’янське, вул. Головна Селищна, 2, відображеного в ЄДР, реєстраційних документах та Статуті наданих до суду разом з первинною позовною заявою.
   Поняття "юридична адреса" та "фактична адреса" є образними виразами, які зміцнилися в діловому мовленні.
Чинним законодавством встановлені поняття «податкова адреса» та «місцезнаходження юридичної особи». 
   Податковим кодексом визначено поняття "податкова адреса", так відповідно до пункту 45.2 статті 45 розділу II Податкового кодексу, податковою адресою юридичної особи є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що знаходяться в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України.
   Визначення понять місцезнаходження юридичної особи закріплено в Цивільному кодексі України, так відповідно до ст. 93 Цивільного кодексу, місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво), та здійснення управління та обліку.
   Однак у ході підприємницької діяльності фактичне знаходження керуючого органу фірми може змінитися. У цьому випадку необхідно провести зміни в реєстраційних документах.

   Якщо це не буде зроблено, податкові органи будуть класифікувати такі дії як діяльність незареєстрованного відокремленого підрозділу. 
   У відповідності зі ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб – підприємців» від 15.05 2003 р. № 755-IV «відокремлений підрозділ юридичної особи це філія, інший підрозділ юридичної особи, який перебуває за межами його місцезнаходження».
   З Витягу ЄДР позивача та з відповідей представника Позивача на наші запитання з’ясовано, що в УК ОЖФ відсутні відокремлені підрозділи чи філії які перебувають за межами його місцезнаходження, але з’ясувалось і інше - не сповістивши в 7-ми денний термін Держреєстратора про зміну свого місцезнаходження Позивач знаходиться за межами місцезнаходження зареєстрованого в ЄДР та відображеного в Статуті підприємства, тобто виконує діяльність як незареєстрований відокремлений підрозділ.
   Відповідно до ч.3 та ч.4 ст.83 ГКУ: «3. Господарське товариство набуває статусу юридичної особи з дня його державної реєстрації. 4. Зміни, які сталися в установчих документах господарського товариства і які вносяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства». 

   Цю законодавчу норму повторює п.1.5 статті 1 Статуту КП КМР УК ОЖФ: «1.5. Підприємство є юридичною особою. Права та обов'язки юридичної особи Підприємство набуває з дня його державної реєстрації в установленому законом порядку».
   При виявленні підприємства, місцезнаходження якого не відповідає веденню підприємницької діяльності, підрозділ податкової міліції направляє Реєстраторові повідомлення про відсутність юридичної особи за місце знаходженням. 
Реєстратор у свою чергу вносить про це відповідний запис до Реєстру. У результаті юрособа фактично втрачає можливість законно вести підприємницьку діяльність. 
   Таким чином, місцезнаходження юрособи, у якої немає філій та представництв, може бути тільки одне і воно фіксується в ЄДР.
   В податковому законодавстві (п. 117.1 ПКУ) за порушення цієї норми передбачається на перший раз штраф у розмірі 510 грн., а вдруге – 1020 грн.
   Отже правосуб’єктність ЮО Позивача до теперішнього часу не визначена, тому ми просимо суд:
- визнати КП КМР УК ОЖФ порушником норм діючого законодавства про державну реєстрацію юридичної особи;
- визнати факт фактичної втрати можливості законно вести свою підприємницьку діяльність.
Фейсбук: Lyubov Karpova

Немає коментарів:

Дописати коментар

Правові гіпотези БАР-гільдії

- Юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування. Стаття 81. Цивільного кодексу України -