- Український народ як носій суверенітету і єдине джерело влади може реалізувати своє право визначати конституційний лад в Україні шляхом прийняття Конституції України на всеукраїнському референдумі - з Рішення КСУ № 6-рп/2005 від 05.10.2005. Умисне невиконання службовою особою рішення ЄСПЛ, рішення КСУ та умисне недодержання нею висновку КСУ - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років – ч. 4 ст. 382 КК України -

середа, 6 березня 2024 р.

Миколаївський СІЗО про умови тримання Ігоря Савицького

 

                                                     Шановний пане Сергію!

На Ваш вих. №ЗПІ-007/063/24 від 16.02.2024 року журналістський запит про надання публічної інформації за Законом України «Про доступ до публічної інформації» (в рамках журналістського розслідування) стосовно здоров’я та умов тримання громадянина Савицького Ігоря Валерійовича 24.04.1976 року, який перебуває в державній установі «Миколаївський слідчий ізолятор» з 14.04.2022 року по теперішній час та обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями 189 ч. 4, 146 ч.2, 263 ч.1, 436-2 ч. 1 КК України, повідомляємо наступне.

1. Стосовно поточного стану здоров'я ув'язненого Савицького Ігоря Валерійовича, 24.04.1976 року народження, інформуємо Вас, що це питання не входить у межі компетенції ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор», оскільки з 20 червня 2018 року відповідно до штатів, затверджених Міністерством юстиції України №4823/к від 04.12.2017 р., медична частина державної установи «Миколаївський слідчий ізолятор» як структурний підрозділ була ліквідована. В результаті реорганізації, створено Миколаївську міську медичну частину філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Миколаївській області. Тож для з'ясування об'єктивної та вичерпної інформації стосовно стану здоров'я ув’язненого Савицького Ігоря Валерійовича рекомендуємо Вам звернутися до Філії державної установи «Центр охорони здоров'я Державної кримінально- виконавчої служби України» в Миколаївській та Одеській областях за адресою: 54001, Миколаївська область, місто Миколаїв, вулиця Спаська, будинок 39, корпус А.

2. На теперішній час ув’язнений Савицький І.В. перебуває у камерному приміщенні, розрахованому на вісім спальних місць. Це камерне приміщення з сучасним ремонтом, відповідає усім вимогам утримання ув’язнених, передбаченим Законом України «Про попереднє ув’язнення». Загальна площа в зазначеному приміщенні складає 20 кв. метрів чи 2,5 кв. метрів на одну особу, що в цілому відповідає чинному законодавству. Камерне приміщення, в якому утримується Савицький І.В., обладнане метало пластиковими вікнами, які відчиняються в положення провітрювання, та примусовою витяжкою. Облаштовано столом для прийняття їжі та лавкою. В камерному приміщенні є відокремлений повністю від жилої площі санвузол. Штучне та денне освітлення в камері дозволяє вільно читати та писати.

Відповідно до вимог наказу № 280/5 від 20.02.2012 р. Міністерства юстиції України «Про затвердження Порядку забезпечення речовим майном та норм належності речового майна для засуджених та осіб, взятих під варту, які відбувають покарання в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах», у разі потреби, засуджені та особи, взяті під варту, забезпечуються речовим майном в повному обсязі, а саме з розрахунку на одного ув’язненого: ковдра байкова – 1 шт., подушка ватяна – 1 шт., простирадло – 4 шт., наволочка на подушку – 2 шт., рушник – 2 шт.

Особи, які утримуються в державній установі «Миколаївський слідчий ізолятор», харчуються згідно норм, затверджених чинним наказом №395 від 22.09.2011 р. Державної пенітенціарної служби України «Про норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах» (за нормою 3А) і харчуванням забезпечується в повному обсязі. Якість приготовленої їжі щоденно перевіряється медичним працівником установи та відповідальним від керівництва черговим помічником начальника слідчого ізолятора, про що робляться відповідні відмітки.

Миття в лазні, прання та заміна постільної білизни здійснюється щотижня згідно розробленого графіку, що відповідає вимогам чинного наказу №849/5 від 08.06.2012 року. Міністерства юстиції України «Про затвердження Положення про організацію лазне- прального обслуговування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах» зазначений графік розміщений біля входу до приміщення лазні. Для миття та особистих потреб особам, які тримаються в державній установі «Миколаївський слідчий ізолятор», видається мило в кількості 200 грам один раз на місяць.

Санітарну обробку приміщення та речей ув’язнених проводять співробітники філії державної установи «Центр охорони здоров’я ДКВС України» в Миколаївській та Одеській областях.

В державній установі «Миколаївський слідчий ізолятор» прогулянка проводиться згідно графіку, затвердженого начальником установи, на території відповідно обладнаних двориків, розмір яких становить 18 кв. метрів. Ув’язнені та засуджені, у тому числі поміщені до приміщення камерного типу (одиночної камери), здійснюють щоденну прогулянку тривалістю не менше однієї години. Неповнолітнім особам, вагітним жінкам і жінкам, які при собі мають дітей віком до трьох років, хворим особам, взятим під варту, з дозволу лікаря та за їх згодою тривалість щоденної прогулянки встановлюється до двох годин, що відповідає вимогам чинного наказу Міністерства юстиції України №1769/5 від 14.06.2019 р. «Про затвердження Правил внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України».

3. Відповідно до Положення про спостережні комісії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2004 року №429 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 10 Листопада 2010 року №1042), в ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор» здійснює громадський контроль за дотриманням прав, основоположних свобод та інтересів засуджених під час виконання кримінальних покарань Спостережна комісія адміністрації Центрального району, головою якої є Шкуренко Геннадій Федорович, заступник голови адміністрації Центрального району. Адреса: місто Миколаїв вулиця Інженерна, 1а. тел. (0512) 37-56-50, електронна пошта h.shkurenko@mkrada.gov.ua.

4. Стосовно доведення до відома ув’язненого Савицького І.В. норм Порядку організації надання засудженим доступу до глобальної мережі Інтернет, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 19 жовтня 2017 року №3233/5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 жовтня 2017 р. за №1280/31148, зазначеного Вами в запиті, інформуємо Вас, що громадянин Савицький І.В. перебуває в установі в статусі підслідного, а норми цього Порядку розповсюджуються лише на осіб, засуджених вироком суду до відбування покарання в установах виконання покарань. В той же час, особи, взяті під варту, мають право на користування платною послугою з доступу до Інтернету, порядок надання якої визначається наказом Міністерства юстиції України №3292/5 «Про затвердження Порядку реалізації експериментального проекту щодо надання особам, взятим під варту, в слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби України платної послуги з доступу до Інтернету та телефонного зв’язку за допомогою засобів IP-телефонії» від 15.09.2023 року. Інформацію щодо порядку отримання платної послуги для ознайомлення засудженими та ув’язненими, а також відвідувачами установи, розміщено в місцях загального доступу(прогулянкових двориках, в коридорах корпусних відділень на стендах з наочною інформацією, в приміщеннях медичної частини установи, в кімнаті прийому громадян, в слідчих кабінетах тощо).

5. По прибуттю до ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор» ув’язнений Савицький І.В. відповідно до наказу Міністерства юстиції України №1769/5 від 14.06.2019 року «Про затвердження Правил внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів Державної кримінально- виконавчої служби України» негайно був повідомлений про підстави та мотиви взяття під варту, йому було роз’яснено право на оскарження в суді підстав та мотивів взяття під варту. Ув’язненому представлено в друкованому вигляді Правила поведінки ув’язнених і засуджених у слідчих ізоляторах та, відповідно, ознайомлено під підпис. Цей документ долучено до особової справи ув’язненого Савицького І.В.

Водночас, нормативно-правовими актами, якими керується в своїй діяльності державна установа «Миколаївський слідчий ізолятор» не передбачено в обов’язковому порядку ознайомлення ув’язнених і засуджених із наказами, постановами, інструкціями, вказаними у пунктах 6 - 12, 14, 15 Вашого запиту. Але, в разі необхідності, або за бажанням засудженого(ув’язненого) за його письмовою заявою адміністрація установи надає можливість ознайомитися з нормативними документами, що регулюють роботу установи(окрім документів, які містять інформацію з грифом ДСК (для службового користування) та іншими нормативно-правовими актами. Слід зазначити, що ув’язнений Савицький І. В. за час перебування в ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор» з письмовими та усними заявами на адресу адміністрації установи з проханням надати йому для ознайомлення перелічені Вами документи не звертався. При цьому, Савицький І.В., як і інші особи, які утримуються в ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор», має право користуватися послугами бібліотеки установи. За час перебування громадянина Савицького І. В. в ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор», у період з 14.04.2022 року по теперішній час він неодноразово звертався до бібліотеки установи, при кожному зверненні його читацькі запити були задоволені в повній мірі. Скарг та претензій щодо бібліотечного обслуговування не висловлював. Так, за період утримання, Савицький І.В. замовляв у користування у бібліотеці установи художню літературу(переважно в жанрі фантастики), а також тексти таких нормативно-правових актів: Загальна Декларація прав людини. Європейська конвенція з прав людини, Мінімальні стандартні правила поводження з в’язнями, Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», та Закон України «Про судовий збір», про що є відповідні записи в Журналах обліку виданої літератури з бібліотеки ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор», зареєстрованих в канцелярії установи за №№2263, 2314, 2516.

З повагою

Начальник державної установи

«Миколаївський слідчий ізолятор»                                  Сергій ШАМШУРА

начальник арештного дому

полковник внутрішньої служби







Немає коментарів:

Дописати коментар

Правові гіпотези БАР-гільдії

- Юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування. Стаття 81. Цивільного кодексу України -