- Український народ як носій суверенітету і єдине джерело влади може реалізувати своє право визначати конституційний лад в Україні шляхом прийняття Конституції України на всеукраїнському референдумі - з Рішення КСУ № 6-рп/2005 від 05.10.2005. Умисне невиконання службовою особою рішення ЄСПЛ, рішення КСУ та умисне недодержання нею висновку КСУ - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років – ч. 4 ст. 382 КК України -

вівторок, 3 травня 2022 р.

МОЗ скасувало спрощену процедуру видачі рецептів на ліки за програмою «Доступні ліки» та медичного свідоцтва про народження

 

   Своїм наказом від 02.05.2022 року № 719 МОЗ скасувало спрощену процедуру видачі рецептів на ліки за програмою «Доступні ліки», а також скасувало спрощену процедуру видачі медичного свідоцтва про народження, раніше закріплених наказом МОЗ України від 28.02.2022 № 388 «Щодо забезпечення функціонування галузі охорони здоров’я».

   Слід зауважити, що відповідно до наказу МОЗ № 388 було постановлено, що у  зв’язку із введенням воєнного стану на території України задля того, щоб українці могли отримати життєво важливі ліки та послуги під час воєнних дій, Міністерство охорони здоров’я максимально спрощує процедуру видачі рецептів на ліки, які можна отримати безоплатно або з незначною доплатою за програмою «Доступні ліки», а також реєстрацію новонароджених.

   Відповідно до змісту даного наказу, якщо у пацієнта не було можливості отримати електронний рецепт на «доступні ліки», цей рецепт можна було отримати у паперовому вигляді у будь-якого лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від того, чи у пацієнта підписана декларація з цим лікарем.

   В свою чергу аптеки, в обов’язковому порядку, мали приймати паперові рецепти на ліки, які входять в урядову програму реімбурсації «Доступні ліки», а також обліковувати їх у паперовій формі.  А медичні працівники. мали вносити медичні записи про виданий рецепт до реєстру електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) після появи відповідної технічної можливості в системі за схемою, описаною детально в наказі.  

   Також слід зауважити, що за програмою «Доступні ліки» пацієнти мали змогу отримувати в аптеках безоплатно або з невеликою доплатою препарати для лікування наступних захворювань: серцево-судинні захворювання; бронхіальна астма; діабет ІІ типу; цукровий та нецукровий діабет; розлади психіки та поведінки; епілепсія.

   Крім того, наказом МОЗ № 388 визначалось, що заклади охорони здоров'я, які мали ліцензію на роботу у сфері «акушерство та гінекологія» і надавали медичну допомогу при пологах, могли видавати медичне свідоцтво про народження дитини відповідно до Інструкції щодо заповнення та видачі медичного свідоцтва про народження (в паперовому вигляді), встановленої форми № 103/о.

   Наразі, це все, втратило чинність…






1 коментар:

  1. Це саме те , що через час, лише стане зрозумілим, що до того, наскільки це стане корисним. Але те щокорисно саме зараз - це чудовий довідник
    https://rx.ua/
    ДОВІДНИК ЕКВІВАЛЕНТНОСТІ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ, в якому можно довідатись багато про що цікаве, та почитати про ліки без реклами.

    ВідповістиВидалити

Правові гіпотези БАР-гільдії

- Юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування. Стаття 81. Цивільного кодексу України -