- Український народ як носій суверенітету і єдине джерело влади може реалізувати своє право визначати конституційний лад в Україні шляхом прийняття Конституції України на всеукраїнському референдумі - з Рішення КСУ № 6-рп/2005 від 05.10.2005. Умисне невиконання службовою особою рішення ЄСПЛ, рішення КСУ та умисне недодержання нею висновку КСУ - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років – ч. 4 ст. 382 КК України -

вівторок, 24 січня 2023 р.

Внесення відомостей до ЄРДР - відео і скарга

 

Слідчому судді Любарського районного суду.

Житомирської області

13101, Житомирська обл., Житомирський р-н,

 смт. Любар, вул. Незалежності, буд. 36

E-mail  inbox@lb.zt.court.gov.ua

 

СКАРГА

За адресою с. Великі Деревичі вул. Лісова №ХХ Житомирська обл. Любарський рн., 13 грудня 2022 року, близько 11.00. годині дня, фізичні особи Петрушин Віталій Сергійович, Кушнирець Іван Миколайович , та ще дві невідомі для мене особи,  за попередньою змовою, всупереч закону, без жодних супровідних правових документів, умисно здійснили пошкодження електромережі  що веде електропостачання до мого житлового будинку , такі дії спричинили небезпеку для життя моєї родини. Зловмисники хочуть отримати від мене визнання їх власниками енергосистеми України , не надавши жодного підтвердження про прийом та передачу власності з балансу  територіальної громади -  самозванцям , які без суду і слідства чинять самоуправство та умисно 13 грудня 2022 року пошкодили лінії електропередачі які  живлять мій житловий будинок.

Вище вказані особи вчинили кримінальний злочин шляхом  заволодіння майна , що перебуває у загальній спільній власності  територіальних громад, а саме здійснили умисне пошкодження електромережі за що передбачено відповідальність за ст. 194-1,  ст. 356 КК України, в сукупності з частиною другою статті 28 Кримінального кодексу України.

 

Я звісно ж в той же день, 13 грудня 2022 року , зателефонувавши 102 викликала слідчо-оперативну групу. на мій виклик приїхала патрульна поліція , в яких відсутні повноваження приймати заяву про злочин під протокол.

З часом, в той же день , слідчо-оперативну групу викликала на мою адресу моя колега журналіст,  якій я повідомила про злочин який стався по відношенню до моєї родини.

 Та через якийсь період часу до мене на мобільний телефон  зателефонував черговий Наумчук Анатолій Вікторович , з №067 410 53 84 , та повідомив що слідчо-оперативну групу на мою адресу він направляти не буде. Ще й  пригрозив, що я та моя колега журналіст яка з Київської області зателефонувавши на службу 102  викликала слідчо-оперативну групу на мою адресу , будемо нести відповідальність, бо Наумчук Анатолій Вікторович у діях вищезазначених осіб не вбачає злочину.

І тому мені довелося їхати самостійно щоб подати заяву про злочин.

У Любарський РВ поліції №1 ГУНП в Житомирській області 15 грудня 2022 року мною під протокол ,(додаток№1), була подана заява№1/13/12/22,(додаток№3), про кримінальний злочин за відповідною статтею розділу VI Особливої частини КК України, який передбачає кримінальну відповідальність за злочини проти власності. За наявності всіх ознак цього складу злочину, відносно якого особи Петрушин Віталій Сергійович, Кушнирець Іван Миколайович , та ще дві невідомі для мене особи, без жодних супровідних правових документівпошкодили електромережу, що перебуває у загальній спільній власності  територіальних громад, а саме здійснили умисне пошкодження електромережі за що передбачено відповідальність за ст. 194-1,  ст. 356 КК України, в сукупності з частиною другою статті 28 Кримінального кодексу України.

Заяву№1/13/12/22,(додаток№3),  під протокол ,(додаток№1), за кваліфікацією ст. 194-1,  ст. 356 КК України, від мене прийняв слідчий дізнавач Любарського РВ поліції №1 ГУНП в Житомирській області Бабич Владислав Валерійович, посвідчення №0159315.

Відповідні відомості прийняття під протокол моєї заяви №1/13/12/22,(додаток№3),   про вчинення кримінального злочину, який стався 13 грудня 2022 року за адресою с. Великі Деревичі вул. Лісова №36 Житомирська обл. Любарський рн., було внесено  до ІТС ІПНП інформаційно-телекомунікаційної системи  15 грудня 2022 року за номером ЖЄО №3501,(додаток№2),  у Любарському РВ поліції №1 ГУНП в Житомирській області.

 

В своїй заяві №1/13/12/22,(додаток№3),  я вимагала : «1 - прийняти і зареєструвати дану заяву про вчинений кримінальний злочин, що має ознаки передбачені ст. 194-1. КК України ,  ст. 356 КК України в сукупності з частиною другою статті 28 Кримінального кодексу України.( Злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили декілька осіб (дві або більше), які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовилися про спільне його вчинення.);

2 - відповідно до положень частини першої статті 214 Кримінального процесуального кодексу України (КПК України), Наказу Міністерства внутрішніх справ України від 08.02.2019 № 100 «Про затвердження порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події» та Наказу ОФІСУ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА від 30.06.2020 № 298 «Про затвердження Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення» (документи чинні на момент подання даної заяви про кримінальний злочин), - внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) впродовж 24 годин після прийняття моєї заяви про вчинений кримінальний злочин за вказаною в заяві попередньою кваліфікацією, та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати мені (заявнику з правами потерпілого) витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

3 - на виконання вимог КПК України, та Наказу ОФІСУ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА від 30.06.2020 № 298 «Про затвердження Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення»  невідкладно розпочати досудове розслідування, з підстави вчинення кримінального злочину, за попередньою кваліфікацією, зазначеною в моїй заяві;

4 - вручити мені, як заявнику з правами потерпілого, пам'ятку про процесуальні права і обов'язки потерпілого, передбачені статтями 55-57 КПК України;

5 - надати мені можливість повідомити додаткові свідчення в порядку пункту 6 частини першої статті 56 КПК України, виключно в рамках відкритого кримінального провадження, по зазначеному факту кримінального злочину в моїй заяві;

6 -  згідно вимог пунктів частини другої статті 60 КПК України: вручити мені документ, що підтверджує прийняття і реєстрацію моєї заяви про вчинений кримінальний злочин (талон повідомлення ЄО/ЖЄО);

7 -  Повідомляти мене про кожну дію в ході досудового розслідування письмово;

8 -  Досудове розслідування провести у встановлений законом строк.»

Зателефонувавши 17 грудня 2022 року до чергової частини Любарського РВ поліції №1 ГУНП в Житомирській області , від чергового, Наумчука Анатолія Вікторовича мені було повідомлено про те, що подану під протокол,(додаток№1), заяву №1/13/12/22, (додаток №3), про злочин яку  прийнято від  15 грудня 2022 року, слідчим дізнавачем Любарського РВ поліції №1 ГУНП в Житомирській області Бабичом Владиславом Валерійовичем, посвідчення №0159315,за кваліфікацією ст. 194-1,  ст. 356 КК України, в сукупності з частиною другою статті 28 Кримінального кодексу України, - не внесено до єдиного державного реєстру досудових розслідувань (далі  ЄДРДР).

Наумчук  Анатолій Вікторович чітко повідомив мені про те що,начальник слідства Котик Віталій Іванович повідомив йому що  подану мною заяву№1/13/12/22 ,(додаток№3),   про вчинене кримінальне правопорушення буде розглянуто як звернення громадян, і не внесено до ЄДРДР, а лише внесено в журнал єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події під №3501,(додаток№2).

Отже  не дивлячись що, я підписалась про те що  попереджена про кримінальну відповідальність згідно зі ст. 383 КК України за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину, станом на 20 грудня 2022 рік, слідчий дізнавач Любарського РВ поліції №1 ГУНП в Житомирській області Бабич Владислав Валерійович, посвідчення №0159315, не вніс в ЄДРДР мою  заяву№1/13/12/22 про злочин ,(додаток№3),від 15 грудня 2022 року, подану під протокол,(додаток№1), зареєстровану в ЖЄО№3501, (Додаток № 2).

Чим порушено мої права і свободи:КОНВЕНЦІЮ ПРО ЗАХИСТ ПРАВ ЛЮДИНИ І ОСНОВОПОЛОЖНИХ СВОБОД, розділ 1 права і свободи ст..17 Заборона зловживання правами: Жодне з положень цієї Конвенції не може тлумачитись як таке, що надає будь-якій державі, групі чи особі право займатися будь-якою діяльністю або вчиняти будь-яку дію, спрямовану на скасування будь-яких прав і свобод, визнаних цією Конвенцією, або на їх обмеження в більшому обсязі, ніж це передбачено в Конвенції.

З огляду на викладене вище слід зазначити, що подібні дії слідчого дізнавача мають не тільки ознаки юридичної відповідальності (як посадової особи, за невиконання службових обов’язків), а й ознаки непрямої дискримінації (по відношенню до мене, за соціальним статусом), регламентовані положеннями Закону України від 06 вересня 2012 року № 5207- VI «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» (далі – Закон № 5207-VI), дія якого поширюється на відносини між юридичними особами публічного та приватного права, місцезнаходження яких зареєстровано на території України, а також особами, які перебувають на території України. Адже, відповідно до пункту 3 частини першої статті 1 даного Закону № 5207-VI: «непряма дискримінація – це ситуація, за якої внаслідок реалізації чи застосування формально нейтральних правових норм, критеріїв оцінки, правил, вимог чи практики для особи та/або групи осіб за їх певними ознаками виникають менш сприятливі умови або становище порівняно з іншими особами та/або групами осіб, крім випадків, коли їх реалізація чи застосування має правомірну, об’єктивно обґрунтовану мету, способи досягнення якої є належними та необхідними».

Пунктом 5 -1  частини першої статті 1 Закону № 5207-VI визначено, що пособництво у дискримінації – це будь-яка свідома допомога у вчиненні дій або бездіяльності, спрямованих на виникнення дискримінації.

Пункт 7 частини першої статті 1 Закону № 5207-VI визначає поняття утиску наступним чином: «утиск - небажана для особи та/або групи осіб поведінка, метою або наслідком якої є приниження їх людської гідності за певними ознаками або створення стосовно такої особи чи групи осіб напруженої, ворожої, образливої або зневажливої атмосфери». В той же час положення частини першої статті 2 Закону 5207-VI декларуючи гарантують, що законодавство України ґрунтується на принципі недискримінації, що передбачає незалежно від певних ознак: забезпечення рівності прав і свобод осіб та/або груп осіб; забезпечення рівності перед законом осіб та/або груп осіб; повагу до гідності кожної людини; забезпечення рівних можливостей осіб та/або груп осіб.

Слід наголосити, що згідно частини другої статті 6 Закону 5207-VI в Україні, будь-які форми дискримінації з боку державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, юридичних осіб публічного та приватного права, а також фізичних осіб, визначені статтею 5 цього Закону, -ЗАБОРОНЯЮТЬСЯ (!).

Відповідно до ч. 1-4 статті 214 КПК України:

1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

2. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом Бюро економічної безпеки України.

3. Здійснення досудового розслідування, крім випадків, передбачених цією частиною, до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. У невідкладних випадках до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань може бути проведений огляд місця події (відомості вносяться невідкладно після завершення огляду). Для з’ясування обставин вчинення кримінального проступку до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань може бути:

1) відібрано пояснення;

2) проведено медичне освідування;

3) отримано висновок спеціаліста і знято показання технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;

4) вилучено знаряддя і засоби вчинення кримінального проступку, речі і документи, що є безпосереднім предметом кримінального проступку, або які виявлені під час затримання особи, особистого огляду або огляду речей.

У разі виявлення ознак кримінального правопорушення на морському чи річковому судні, що перебуває за межами України, досудове розслідування розпочинається негайно, відомості про нього вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань за першої можливості.

4. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов’язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається

Отже, станом на момент подання даної скарги до суду, моя заява про вчинений кримінальний злочин до ЄРДР не внесена, що є грубим порушенням вимог статті 214 КПК України, Наказу Міністерства внутрішніх справ України від 08.02.2019 № 100 «Про затвердження порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події», а також Наказу Генеральної Прокуратури України від 06.04.2016 року № 139 «Про затвердження Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань»,затвердженого в Міністерстві юстиції України 05 травня 2016 року за № 680/28810, а також моїх конституційних прав та прав передбачених міжнародними договорами та положеннями статей 55, 56, 60, 214 КПК України. Відповідно до п. 1.4 Положення про порядок ведення ЄРДР, затвердженого наказом Генеральної прокуратури України від 17.08.2012 р. № 69, який є обов’язковим для виконання посадовими особами органів досудового розслідування, строк – 24 години обчислюється з моменту попередження особи про кримінальну відповідальність при поданні заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення, та у випадку надходження заяви, повідомлення поштою, іншим засобом зв’язку, строк обчислюється з моменту надходження заяви слідчому, дізнавачу, прокурору.

Крім того, визначений частиною першою  статті 214 КПК України  обов’язок слідчого , дізнавача або прокурора не вимагає оцінки цими суб’єктами такої заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Такі вимоги не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов’язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.  Відповідно до п. 1 ч.1 ст. 303 КПК України:

« 1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора:

1) бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування».

Відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України :«1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.»

Строк  звернення до слідчого судді мною не пропущений.

За таких обставин скаргу на бездіяльність слідчого дізнавача я подаю звертаючись до слідчого судді в строк передбачено ч. 1 ст. 304 КПК України , та в межах територіальної юрисдикції.

Керуючись ч.1., ч.2 ст.55 ,ст. ст. 214, 303, 304 КПК України,-

ПРОШУ:

1.    визнати незаконним бездіяльність слідчого дізнавача Любарського РВ поліції №1 ГУНП в Житомирській області Бабича Владислава Валерійовича, посвідчення №0159315, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄДРДР, після отримання під протокол моєї заяви про вчинення кримінального правопорушення групою осіб;

2.    постановити ухвалу, якою зобов’язати уповноважену особу Любарського РВ поліції №1 ГУНП в Житомирській області,внести мою заяву до ЄДРДР, відомості про що зареєстровано в  ЖЄО №3501;

3.    зобов’язати уповноважену особу Любарського РВ поліції №1 ГУНП в Житомирській області надати мені витяг з ЄДРДР про внесення заяви про злочин за відповідною кваліфікацією, а сааме ст. 194-1. КК України ,  ст. 356 КК України в сукупності з частиною другою статті 28 Кримінального кодексу України.( Злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили декілька осіб (дві або більше), які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовилися про спільне його вчинення.);

4.    зобов’язати уповноважену особу Любарського РВ поліції №1 ГУНП в Житомирській області розпочати досудове розслідування;

5.    відповідно до частини другої статті 55 КПК України зобов’язати уповноважену особу Любарського РВ поліції №1 ГУНП в Житомирській області вручити мені пам’ятку потерпілого. Указана пам'ятка повинна містити перелік прав і обов'язків потерпілого, передбачених статтями 56 та 57 КПК України, а також про засоби їх забезпечення (шляхом здійснення судового контролю та прокурорського нагляду);

6.    при розгляді даної скарги дотримуватися процесуальних строків.

 

Я, Віра Сергійко, забороняю збір, обробку та передачу моїх персональних даних третім особам.

 

20 грудня 2022рік

З повагою Віра Сергійко.

.

Додатки:

1.    фото копія протоколу про прийняття заяви про злочин від 15 грудня 2022 року, зареєстровано  в ЖЄО під №3501, на2 (двох ) аркушах;

2.    Копія талону повідомлення ЖЄО №3501,  на 1(одному ) аркуші;

3.    Копія ЗАЯВИ№1/13/12/22 від  15 грудня 2022 року, на 4(чотирьох) аркушах.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Правові гіпотези БАР-гільдії

- Юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування. Стаття 81. Цивільного кодексу України -