- Український народ як носій суверенітету і єдине джерело влади може реалізувати своє право визначати конституційний лад в Україні шляхом прийняття Конституції України на всеукраїнському референдумі - з Рішення КСУ № 6-рп/2005 від 05.10.2005. Умисне невиконання службовою особою рішення ЄСПЛ, рішення КСУ та умисне недодержання нею висновку КСУ - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років – ч. 4 ст. 382 КК України -

пʼятниця, 3 березня 2023 р.

Вєра Сергійко: напрацьовування судової практики

 

Віра Мефодіївна Сергійко

..адреса для листування: ……..

 

 

Слідчому судді Любарського районного суду

Житомирської області

13101, Житомирська обл., Житомирський р-н,

 смт. Любар, вул. Незалежності, буд. 36                                                          

E-mailinbox@lb.zt.court.gov.ua

 

СКАРГА

   Листом з повідомленням про вручення мною надіслано було заяву, вих. № 3/14/02/23, від  14 лютого  2023 року в ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ  НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ В  ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ,  ЄДРПОУ код 40108625, начальнику слідчого управління Головного управління Національної поліції в Житомирській області, Старшому слідчому слідчого Відділення поліції №1 Житомирського  РУП ГУНП в Житомирській області.

   В заяві вих. № 3/14/02/23, від  14 лютого  2023 року мною повідомлено про те що, 23 січня 2023 року, слідчий суддя Любарського районного суду Житомирської області  Носач Віталій Миколайович виніс ухвалу в справі № 282/1189/22 , якою зобов’язав уповноважену службову особу відділення поліції №1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області, внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за моєю заявою від 15 грудня 2022 року.

В своїй заяві я просила

  1. Повідомити мене про дату отримання  копії повного тексту ухвали  слідчого судді Носач В. М., справа №282/1189/22 від 23.01.2023 , Любарського районого суду Житомирської області; 
  2. підтвердити виконання ухвали слідчого судді Носач В. М., справа №282/1189/22 від 23.01.2023 , Любарського районого суду Житомирської області та повідомити мені дату внесення відомостів до ЄРДР; 
  3. надати  мені витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо відкриття кримінального провадження та надіслати за поштовою адресою, вказаною у даній заяві;
  4. відповідно до частини другої статті 55 КПК України вручити мені пам’ятку потерпілого. Указана пам'ятка повинна містити перелік прав і обов'язків потерпілого, передбачених статтями 56 та 57 КПК України, а також про засоби їх забезпечення (шляхом здійснення судового контролю та прокурорського нагляду);
  5. також повідомити про хід досудового розслідування на час розгляду даної заяви та контактні дані відповідальних службових осіб;
  6. Про прийняте рішення по кожному пункту повідомити мене письмово у строки, передбачені законом;
  7. винести Постанову, в якій відповідь надати у повному обсязі, у хронологічній послідовності відповідно до вищевикладених пунктів прохальної частини зяви вих. № 2/14/02/23 від 14 лютого  2023 року, та  надіслати у письмовому (паперовому) вигляді на адресу: с. Великі Деревичі,  вул. Лісова, №36,  Житомирська обл., Любарський рн.,і в електронному вигляді на вказану електронну адресу: (email: dgeck1978@gmail.com).

       Положеннями ч.1., ч.2 ст.55 КПК України передбачено, що потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди.

            Права та обов’язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого.

            Потерпілому вручається пам’ятка про процесуальні права та обов’язки особою, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до п.1-1 ч. 2 ст.60 КПК України, заявник має право отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

   Відповідно до ч 9. Ст 135 КПК України: « Особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов’язана прибути за викликом. У випадку встановлення цим Кодексом строків здійснення процесуальних дій, які не дозволяють здійснити виклик у зазначений строк, особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом якнайшвидше, але в будь-якому разі з наданням їй необхідного часу для підготовки та прибуття за викликом».

   Хочу зауважити,  що повістку(додаток№1)надіслано не вчасно а саме 10 січня 2023 року в день виклику, також слід зауважити,  що адресу у вище зазначеній повістці вказано не вірно, моя адреса для листування: яку я вказала в своїй заяві - с. Великі Деревичі вул. Лісова №36 Житомирська обл. Любарський рн..

   Повідомляю про те що, станом на момент написання даної заяви , вих. № 3/14/02/23 від14 лютого  2023року,  я досі не отримувала витяг, в якому чітко вказано номер кримінального провадження, слідчих та прокурорів які уповноважені розслідувати злочин, та надсилати повістки. Натомість я отримала повістку(додаток№2) 22січня 2023року де було зазначено зявитись21 січня 23рокув якості свідка, не дивлячись на те що я неодноразово наголошувала що я є потерпілою від злочину.

   Наголошую ще раз -  я є потерпілою від злочину,  і витяг мені на момент написання даної скарги досі  не надано,  номер провадження мені досі невідомий.

Відповідно до порядку ст. 220 КПК України слідчий не виніс вмотивовану постанову по моїй заяві, вих. № 3/14/02/23 від 14 лютого  2023року.

   Чим було порушено мої права і свободи:КОНВЕНЦІЮ ПРО ЗАХИСТ ПРАВ ЛЮДИНИ І ОСНОВОПОЛОЖНИХ СВОБОД, розділ 1 права і свободи ст..17 Заборона зловживання правами: Жодне з положень цієї Конвенції не може тлумачитись як таке, що надає будь-якій державі, групі чи особі право займатися будь-якою діяльністю або вчиняти будь-яку дію, спрямовану на скасування будь-яких прав і свобод, визнаних цією Конвенцією, або на їх обмеження в більшому обсязі, ніж це передбачено в Конвенції.

   З огляду на викладене вище слід зазначити, що подібні дії слідчого дізнавача мають не тільки ознаки юридичної відповідальності (як посадової особи, за невиконання службових обов’язків), а й ознаки непрямої дискримінації (по відношенню до мене, за соціальним статусом), регламентовані положеннями Закону України від 06 вересня 2012 року № 5207- VI «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» (далі – Закон № 5207-VI), дія якого поширюється на відносини між юридичними особами публічного та приватного права, місцезнаходження яких зареєстровано на території України, а також особами, які перебувають на території України. Адже, відповідно до пункту 3 частини першої статті 1 даного Закону № 5207-VI: «непряма дискримінація – це ситуація, за якої внаслідок реалізації чи застосування формально нейтральних правових норм, критеріїв оцінки, правил, вимог чи практики для особи та/або групи осіб за їх певними ознаками виникають менш сприятливі умови або становище порівняно з іншими особами та/або групами осіб, крім випадків, коли їх реалізація чи застосування має правомірну, об’єктивно обґрунтовану мету, способи досягнення якої є належними та необхідними».

   Пунктом 5 -1  частини першої статті 1 Закону № 5207-VI визначено, що пособництво у дискримінації – це будь-яка свідома допомога у вчиненні дій або бездіяльності, спрямованих на виникнення дискримінації.

   Пункт 7 частини першої статті 1 Закону № 5207-VI визначає поняття утиску наступним чином: «утиск - небажана для особи та/або групи осіб поведінка, метою або наслідком якої є приниження їх людської гідності за певними ознаками або створення стосовно такої особи чи групи осіб напруженої, ворожої, образливої або зневажливої атмосфери». В той же час положення частини першої статті 2 Закону 5207-VI декларуючи гарантують, що законодавство України ґрунтується на принципі недискримінації, що передбачає незалежно від певних ознак: забезпечення рівності прав і свобод осіб та/або груп осіб; забезпечення рівності перед законом осіб та/або груп осіб; повагу до гідності кожної людини; забезпечення рівних можливостей осіб та/або груп осіб.

   Слід наголосити, що згідно частини другої статті 6 Закону 5207-VI в Україні, будь-які форми дискримінації з боку державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, юридичних осіб публічного та приватного права, а також фізичних осіб, визначені статтею 5 цього Закону, -ЗАБОРОНЯЮТЬСЯ (!)

   Згідно з ст. 220 КПК України клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника про виконання будь-яких процесуальних дій слідчий, прокурор зобов`язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав. Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила клопотання. Про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься  вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а в разі неможливості вручення з об`єктивних причин – надсилається їй.

   Пунктом 1 ч. 1 ст. 303 КПК України передбачено, що на досудовому провадженні можуть бути оскаржена зокрема бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк.

   Відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України :«1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.»

Строк  звернення до слідчого судді мною не пропущений.

   За таких обставин скаргу на бездіяльність слідчого дізнавача я подаю звертаючись до слідчого судді в строк передбачено ч. 1 ст. 304 КПК України , та в межах територіальної юрисдикції.

У зв`язку з ненаданням слідчим відповіді на зазначене клопотання в порядку ст. 220 КПК України я звернулась зіскаргою до слідчогосудді, та

ПРОШУ:

  1. визнати незаконним бездіяльність слідчого дізнавача Любарського РВ поліції №1 ГУНП в Житомирській області, що полягає  ненаданням слідчим відповіді на зазначене клопотання в порядку ст. 220 КПК України ;
  2. відповідно до порядку ст. 220 КПК України зобов’язати слідчого винести вмотивовану постанову по моїй заяві, вих. № 3/14/02/23 від 14 лютого  2023року;
  3. зобов’язати уповноважену особу Любарського РВ поліції №1 ГУНП в Житомирській області надати мені витяг з ЄДРДР;
  4. відповідно до частини другої статті 55 КПК України зобов’язати уповноважену особу Любарського РВ поліції №1 ГУНП в Житомирській області вручити мені пам’ятку потерпілого. Указана пам'ятка повинна містити перелік прав і обов'язків потерпілого, передбачених статтями 56 та 57 КПК України, а також про засоби їх забезпечення (шляхом здійснення судового контролю та прокурорського нагляду);
  5. при розгляді даної скарги дотримуватися процесуальних строків.

Я, Віра Мефодіївна Сергійко, забороняю збір, обробку та передачу моїх персональних даних третім особам.

 

01 березня 20023рік

З повагою Віра Мефодіївна Сергійко.

.

Додатки:

                1.1копія заяви Вих№2/23/01/23 від 25 січня 2023року 2(два аркуші);

                1.2. копія опису вкладеного від 24. 01.2023 року 1(один аркуш) ;

                1.3.  копія рекомендованого  повідомлення про вручення поштового відправлення,виплату поштового переказу,трекінг відправлення№ 1310103255174, 1(один) аркуш;

 1.4.копіякопіяфіксального чеку « АТ»УКРПОШТАтрекінг №1310103255174 1 (один)аркуш;

1.5. копія  повістки про виклик на 10. 02. 2023року  1 (один) аркуш;

1.6копія  рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу,трекінг відправлення №1310103258653 від 10.02.2023року 1 (один)аркуш;

 

2.1.копія заява Вих№3/14/02/23від 14 лютого2023року 4(чотири)аркуші;

2.2копія опису вкладеноговід 14.02.2023року 1(один) аркуш;

                2.3копія рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення,виплату поштового переказу, трекінг відправлення №1000233340034   1(один)аркуш;

                2.4копія фіксального чеку «АТ» УКРПОШТА трекінг № 1000233340034  1 (один) аркуш;

               2.5 копія повістки про виклик на 21. 02. 2023 року  1(один) аркуш;

               2.6 копія рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу,  трекінг відправлення № 1000814274318 від 22.02.2023року;

Немає коментарів:

Дописати коментар

Правові гіпотези БАР-гільдії

- Юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування. Стаття 81. Цивільного кодексу України -