- Український народ як носій суверенітету і єдине джерело влади може реалізувати своє право визначати конституційний лад в Україні шляхом прийняття Конституції України на всеукраїнському референдумі - з Рішення КСУ № 6-рп/2005 від 05.10.2005. Умисне невиконання службовою особою рішення ЄСПЛ, рішення КСУ та умисне недодержання нею висновку КСУ - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років – ч. 4 ст. 382 КК України -

понеділок, 26 грудня 2022 р.

Пенсіонер СБУ про суддівську мафію і колаборантів

 Офіс Президента України

 Верховна рада України

 Генеральна прокуратура України

 Верховний суд України ( до відома)

 Вища рада правосуддя ( до відома)

 Рада суддів України ( до відома)

Кузьміна Сергія Олексійовича, пенсіонера СБУ,..

 

З В Е Р Н Е Н Н Я

щодо блокування посадовими особами  державних та судових  органів судової реформи в Україні

     

     Шановні можновладці !!!!!

        Довожу до Вашого відома, що причетними суддями  Верховного суду України, ради суддів України, окремими депутатами Верховної ради України здійснюється спланована протидія проведенню затвердженої  Президентом України судової реформи  ,  що загрожує національній безпеці держави , руйнує перспективи України щодо вступу до Європейського Союзу та НАТО, підриває авторитет країни на міжнародному рівні. 

   Зокрема, в березні 2022 року Верховна Рада терміново проголосувала закон, яким передала частину завдань Вищої ради правосуддя  голові Верховного Суду. Але найважливіші функції органу – призначення, переведення, покарання, відсторонення та звільнення суддів – делегувати голові Верховного Суду чи будь-кому іншому без змін до Конституції неможливо.

       В свою чергу не можна змінювати Конституцію під час війни, а тому немає альтернативи відновленню роботи Вищої ради правосуддя.

       Рівно рік тому в Україні стартувала судова реформа, покликана, зокрема, очистити та оновити Вищу раду правосуддя як головний орган, що вирішує питання суддівського самоврядування. 

      Для цього створили спеціальний орган – Етичну раду, залучивши до її складу незалежних міжнародних експертів та надавши їм вирішальний голос у прийнятті рішень.

    Реформа дала перші результати, ще навіть не розпочавшись. Більшість тодішніх членів ВРП, побоюючись перевірок свого майнового стану та незручних запитань щодо їхньої діяльності, добровільно відмовились від посад.

      Вони оголосили про своє звільнення 22 лютого 2022 року.  Хоча звільнились не усі: разом з головою Верховного Суду, який входить до Вищої ради правосуддя за посадою, в органі залишилось п'ятеро членів з 21. 

     Для повноцінної роботи ВРП цього було недостатньо. Адже за Конституцією Вища рада правосуддя є повноважною за наявності щонайменше 15 членів.

      Етична рада відновила свою роботу лише наприкінці квітня 2022 року , перевіривши з початку  чотирьох чинних членів ВРП. Всеволод Князєв як голова Верховного Суду, який входить до ВРП за посадою, відповідно до закону таку перевірку не проходив.

     Етична рада нещодавно закінчила відбір кандидатів за суддівською квотою та рекомендувала  16 кандидатів – рівно вдвічі більше, ніж вакантних посад. З'їзд суддів в січні 2023 року може обрати з 16 вісім і призначити їх до ВРП.  Саме ці 8 членів, яких має обрати з'їзд суддів, визначать характер та обличчя майбутньої ВРП.

       Проте суддівська мафія збирається реалізовувати інший сценарій, а саме по попередній домовленості обрати  2-3 членів ВРП та оголосити  новий конкурс.

     За такого сценарію ВРП залишатиметься неповноважною, однак звинуватити суддів у саботажі буде складно – на позір вони зроблять, що від них вимагалося, а змусити проголосувати їх "за" вісім кандидатів ми, мовляв, не можемо.

     Новий конкурс стане також ще одним шансом протягти до ВРП суддів не відповідаючих критеріям доброчесності та суддівській етиці. 

        На реалізацію такого сценарію і робить ставку суддівська мафія. За наявною  інформацією, її посланці просто зараз роблять турне країною, інструктуючи делегатів з'їзду.

     Зелене світло від Етичної ради вже  отримав суддя Верховного Суду Сергій Бурлаков.

Харківський адвокат Бурлаков став суддею Верховного Суду у 2019 році. У Харкові він був тісно пов'язаний із родиною бізнесмена Олександра Фельдмана, який у парламенті 9-го скликання був членом фракції вже забороненої партії ОПЗЖ. 

    І Бурлаков, і його родичі відвідували РФ після анексії Криму та окупації Росією частини українських територій. Бурлаков працює суддею Касаційного цивільного суду, який незмінно очолює Борис Гулько. За наявною інформацією, саме на Бурлакова робить ставку Гулько та суддівська група, яку він представляє. Зважаючи на те, що йдеться про суди загальної юрисдикції, які є найчисельнішими та матимуть найбільше представництво на з'їзді, посада члена ВРП Бурлакову практично  забезпечена.

     Інший суддя Верховного Суду (але Касаційного адміністративного), який отримав рекомендацію, – Андрій Жук. Цей кандидат також має значний послужний список. Зокрема, покривав суддів Майдану.

     Він входив у колегію суддів Касаційного адмінсуду ВС, яка скасувала рішення Вищої ради юстиції про звільнення судді Майдану Владислави Гудим. Вона 19 лютого 2014 року без належних доказів дозволила взяти під варту двох учасників відомої ходи до Верховної Ради 18 лютого 2014, що закінчилась масовим побиттям.

    Цікаво, що Жук є членом двох організацій, які у липні 2021 виступили з відкритим зверненням до президента, де закликали його ветувати закон № 1635-ІХ, який запроваджував відкритий конкурс на посади у ВРП, у якому тепер бере участь кандидат.

        Щодо інших рекомендованих, то значні шанси мають Тетяна Бондаренко та Алла Котелевець. Зважаючи на досвід попередніх з'їздів, ці кандидатки мають високі шанси здобути підтримку суддів. Власне, їхні біографії є типовими для тих, на кого традиційно роблять ставку клани.

       Наприклад, Алла Котелевець з червня 2014 по листопад 2015 була членкинею Ради суддів України. Під час розгляду питання про обшуки, які були проведені органами правопорядку в ОАСКу, РСУ тоді вирішила, що ці обшуки свідчать про "посягання на незалежність органів судової влади". Кандидатка публічно не висловлювала свою незгоду з таким рішенням Ради суддів.

      Однак це не єдина цікавинка про кандидатку Котелевець. У 2012 році ВККС направляла до Вищої ради юстиції рекомендацію про її звільнення, вбачаючи у її діях ознаки порушення присяги судді. В деклараціях вона "забувала" вказати два автомобілі.

Тетяна Бондаренко – суддя Миколаївського апеляційного суду. Також має системні проблеми з декларуванням та зв'язки з РФ. У деклараціях вона занижувала вартість своїх двух "Лексусів", не зазначала земельну ділянку та приховувала факти своїх адмінпорушень під час керування автомобілем.

Брат судді – громадянин РФ, а сестра періодично здійснює туди поїздки. Цікаво, що чоловік її доньки – Невзоров Олексій Борисович – ймовірно, є членом забороненої після початку війни партії "Опозиційна платформа - За життя".

   Свою відверту позицію щодо  судової реформи в Україні зробила  рада суддів України на чолі з Богданом Монічем у заяві пресслужби  цього суддівського органу 01.12.2022 року.

 Дослівно з тексту: «Судова влада завжди попереджала що судова реформа могла мати своїм наслідком припинення повноважень ВРП і це матиме катастрофічні наслідки. На ці застереження ніхто не реагував, їх ніхто не хотів чути, а коли це сталось, то винними залишилися всі, окрім тих, хто не хотів нікого чути».

     Таким чином, пан Моніч та його кероване оточення звинуватили Президента України  та партнерів держави  в розпочатій реформі судової гілки влади в Україні.

   У вересні п.р. СБУ оприлюднила записи телефонних розмов одного київського судді. Він сумував через те, що українське військо вибило окупантів з Київщини, називав окуповані території півдня Росією та гидливо відгукувався про українських захисників.

Ним виявився суддя Північного апеляційного господарського суду Володимир Куксов. Йому повідомили про підозру в тому, що він виправдовує російську агресію проти України та підбурював до колабораційної діяльності.

   Наразі слідство обґрунтовано занепокоїно тим,  що Куксов може втекти з країни. Але взяти під варту його не можуть бо для цього потрібне рішення Вищої ради правосуддя. І це непоодинокий випадок , коли правоохоронці позбавлені можливості притягнути суддів зрадників та колаборантів до кримінальної відповідальності.

   Чим довше не працює ВРП, тим глибшою стає криза судової системи та сильнішими неформальні центри впливу та контролю за її діяльністю.

   Зі звільненням українських територій постає питання відновлення роботи судів, повернення суддів та надання потрібної їм допомоги й підтримки. Природньо, цю роль мала б взяти на себе Вища рада правосуддя, яка має найбільше впливу та повноважень для цього.

     Від обрання нових членів ВРП залежить також майбутнє України в ЄС. Оновлення складу Вищої ради правосуддя та відновлення роботи органу є одним із семи обов'язкових кроків, які має зробити Україна. 

   Без цього не лише не почнуться переговори про наш вступ до Європейського Союзу, але існують ризики відкладання надання фінансової допомоги від незалежних міжнародних кредитних установ, яка є критичною для нашого виживання та відновлення. 

Швидке виконання вимог ЄС є важливим пріоритетом Президента України  Володимира Зеленського.. 

   Безперечно, судова гілка влади повинна бути незалежною та безсторонньою. Проте судова мафія роками посміюється з цієї фрази, і суспільство, яке чуло "плівки Вовка", чітко знає причину. 

     

   Внаслідок цього держава втрачає свої контрольні  функції в забезпеченні національної безпеки під час воєнної агресії рф, залишаються безкарними судді та судді у відставці -  зрадники та колаборанти, не вирішується питання щодо відставки суддів які досягли 65 річного віку, існує критичний дефіцит кадрового наповнення судів, в непрацюючій Вищій раді правосуддя накопичилися тисячі  не розглянутих скарг відносно суддів які порушують під час воєнного стану Конституцію та Закони України.

     

   З урахуванням викладеного,   з метою забезпечення національної безпеки України вимагаю Офіс Президента України, Верховну раду України, Генеральну прокуратуру України ретельно перевірити факти викладені в зверненні  щодо блокування проведення судової реформи в Україні, використовуючи контрольні та правоохоронні функції вплинути в рамках рекомендацій країн-партнерів, Венеціанської комісії  на процес якнайшвидшого формування Вищої ради правосуддя, розблокування  діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів, комплектування інституту дисциплінарних інспекторів та подолання кадрової кризи в судовій системі України.

            У разі чергових відписок, навмисного зриву у січні 2023 року з’їздом суддів формування Вищої ради правосуддя,   залишаю за собою конституційне право звернутися до представників країн-партнерів та громадськості країни щодо навмисного  блокування представниками державних та судових органів судової реформи в Україні.  

     Відповідь прошу надати у встановлені Законом строки на поштову : 36040,  м. Полтава, … та  електронну адреси : kuzminserg56@gmail.com

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Правові гіпотези БАР-гільдії

- Юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування. Стаття 81. Цивільного кодексу України -